Federatie vrijzinnige centra vzw

Festival van de Zeegeus 2017


Het is bijna weer zover, de elfde editie van het Festival van de Zeegeus staat voor de deur. Op zaterdag 8 juli bieden wij u opnieuw een zeer interessant programma aan. Uiteraard is de toegang terug gratis.

Het programma ziet er als volgt uit:
 
  • 17u00 Panelgesprek “Hoe bereikt de georganiseerde vrijzinnigheid de vrijzinnige jongeren”
  • 18u30 Uitreiking “Prijs van de Zeegeus”
  • 19u30 Avondprogramma
Het volledige programma vindt u onderaan.

Dit Festival bestaat dus uit drie delen.

Het eerste deel is de Vrijzinnige Contactdag aan Zee met een academische zitting, georganiseerd door de Federatie Vrijzinnige Centra. Het betreft een panelgesprek rond het thema “Hoe bereikt de georganiseerde vrijzinnigheid de vrijzinnige jongeren”. De vergrijzing is immers een actueel probleem binnen de georganiseerde vrijzinnigheid. We stellen vast dat alle Vrijzinnige Centra bemand zijn door senioren en we vinden daar dus zeer weinig vrijzinnige jongeren terug. Het is de bedoeling om met het panelgesprek de vraag te behandelen hoe we die vrijzinnige jongeren kunnen betrekken in onze organisaties om hier de functies over te nemen en dus de organisaties te bestendigen. Wij menen met dit onderwerp in te spelen op deze problematiek binnen het (vrijzinnig) verenigingsleven en willen deze d.m.v. een open debat, bekijken vanuit een vrijzinnig humanistische invalshoek en oplossingen aanreiken.
De deelname is gratis, maar voor dit deel is vooraf inschrijven vereist.
U kunt zich inschrijven via: fvc@skynet.be 
of via telefoon 059/32 64 95. 

Het tweede deel is de uitreiking van de “Prijs van de Zeegeus”. Het Comité Festival van de Zeegeus overhandigt deze prijs aan een vrijzinnig initiatief. Een activiteit/organisatie/evenement die/dat bijdraagt tot de openheid van de georganiseerde vrijzinnigheid naar de niet-georganiseerde vrijzinnigen en andersdenkenden. M.a.w., streeft naar een betere kennis van de vrijzinnige levenshouding bij o.a. andersdenkenden en in een ruimer perspectief kan leiden tot een meer pluralistische en tolerante maatschappij. De prijs behelst “De Zeegeus”, een kunstwerk van de hand van de kunstenaar Jimmy Huys en een bedrag in speciën van 250 euro, geschonken door het comité Festival van de Zeegeus.

Het derde deel is het avondprogramma met optredens. 

Om 19u30 bijt Skumic de spits af. De West-Vlaamse rapper Gauthier Deleersnijder is aan zijn opmars bezig in de Vlaamse hiphopscene. Hij maakt deel uit van het collectief Kleine Sanders, maar sinds dit jaar gaat hij ook solo als Skumic. Naar eigen zeggen kan hij zich hierdoor meer richten op emotionele en politieke onderwerpen. Dat loont, want zijn nieuwste single ‘Superieur’ kreeg ondertussen al meer dan 30.000 views op YouTube. 

Om 20u30 is het de beurt aan ‘T Westvlams Gemiengeld Vintekoor. Het koor bestaat uit, zoals de  naam al laat vermoeden, twaalf gemiengelde vinten, en is uitgegroeid van een stijfjes en braaf, in wit ceremoniehemdje, krampachtig een tekstboek vastklemmend en meestal niet meer dan van links naar rechts wiegend ensemble tot een swingend showkoor dat zelfs de meest wervelende arm-en beenbewegingen niet meer uit de weg gaat. Gewone venten als ze zijn, hebben ze een hoge aaibaarheidsfactor en hun uit-het-leven-gegrepen teksten zijn de herkenbaarheid zelf. Ze hebben eens te meer bewezen dat het West-Vlaams als zangtaal wel degelijk “goed kan bekken”. De melodieën “blijven hangen” en de danspasjes die zij synchroon proberen uit te voeren, worden door elk lid veelal op een zodanig eigenwijze, eigen wijze uitgevoerd, dat elk deel van het geheel de moeite van het bekijken waard is. 
Hun ambitie is na al die jaren nog steeds dezelfde: ambiance maken en vooral zichzelf amuseren. Wie ze ooit al bezig zag, kan dat alleen maar beamen en ervan genieten.

Om 22u heeft Level Six de eer om de avond in stijl af te sluiten. Frontman en -vrouw, Jo Hens en Katerine Avgoustakis zijn geen onbekenden in het BV-landschap. 
Acteur Jo Hens is razend bekend als Niko van de soapserie Familie, waar hij sinds 2009 deel van uitmaakt. Als gastacteur zagen we hem ook aan het werk in o.a. Zone Stad, De Kotmadam, Dag & Nacht, Aspe en Flikken. Hij presenteerde een tijdje Hitzone op TMF en nam deel aan De Grote Sprong op VTM. Daarnaast is hij uiteraard ook zanger.
Katerine Avgoustakis was de winnares van Star Academy België, editie 2005. 
Samen met vier professionele muzikanten vormen zij Level Six.
Level Six brengt originele medleys en uiterst dansbare riffs met de grootste hits van de afgelopen jaren. Een optreden van Level Six is van begin tot eind pure ambiance! Verwacht je in hun nieuwe set van 2017 “Unleash The Beats” ook aan een heleboel special effects. Reserveer alvast uw plaatsje op de dansvloer, want die zal vanaf de eerste noot volgestouwd zijn met partypeople!

17.00u - Academische Zitting -

17.00u Verwelkoming

Hervé Depreeuw, Voorzitter Federatie Vrijzinnige Centra

17.05u Panelgesprek “Hoe bereikt de georganiseerde vrijzinnigheid

de vrijzinnige jongeren”

Panel:

Derkje Vander Elst, Coördinator Humanistische Jongeren

Luk Vangansbeke, Voorzitter Uitstraling Permanente Vorming

Coördinator Vrijzinnig Huis Vilvoorde

Davy Van Hee, Coördinator Vrijzinnig Jongerenhuis De Kim Oostende

Gregory Piolon, Leerkracht n.c. Zedenleer

Moderator: Hervé Depreeuw, Voorzitter Federatie Vrijzinnige Centra

18.00u Vraagstelling zaal

18.30u Slotwoord

Freddy Verleye, Tweede ondervoorzitter Federatie Vrijzinnige Centra

18.40u Uitreiking Prijs van de Zeegeus

Etienne Vercarre, Voorzitter Vrijzinnig Centrum De Fakkel

 

Presentatie: Josiane Aers, Ondervoorzitter Vrijzinnig Centrum Bredene

19.00u - Receptie -

 

19.30u - Avondprogramma -

19.30u Skumic

20.30u ‘t Westvlams Gemiengeld Vintekoor

21.30u Level Six


Wij hopen u van harte welkom te mogen heten op het Festival van de Zeegeus! De toegang is gratis.


Nieuws

Komende vergaderingen

Zaterdag 17 november te Blankenberge.

Congres FVC

Op zaterdag 15 september 2018 ging het congres “Waar staat het vrijzinnig humanisme anno 2030?” door in het Geuzenhuis te Gent. Lees hier de nabeschouwingen...

lees meer

In de kijker

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven?
Schrijf je dan hier in voor onze
e-newsletter.